Tál fedéllel és szűrővel, amely ideális hüvelyesek, gabonafélék, gyógynövények és zöldségek – pl. bab, borsó, hajdina, lencse, szójabab – kényelmes csíráztatására... A magvakat áztassa be a tálban 24 órára. Az idő leteltét követően öntse ki az edényből a vizet a műanyag szitán át, a magvakat pedig oszlassa el a szitán. A szitát helyezze tálba kevés vízzel, fedje le a nyitott nyílású fedéllel és helyezze meleg helyre, de nem közvetlen napfényre. Naponta kétszer öblítse át a magvakat, a csírák kb. az ötödik-nyolcadik napon jelenek meg, a magvak fajtájától függően. A csírázási folyamat aktiválja a magban levő enzimeket, és többszörösére növeli a vitaminok, különösen a B és a C tartalmát. A keményítők cukrokká alakulnak, a fehérjék aminosavakra, a zsírok pedig zsírsavakká alakulnak. A csírák ezenfelül nagy mennyiségű vasat és magnéziumot is tartalmaznak. A növényi csírákat lehetőleg nyersen fogyassza, hogy ne pusztuljanak el az értékes tápanyagaik. A csírákat szórhatja szendvicsekre, vagy salátákhoz is hozzákeverheti őket. Ha melegkonyhai készítményekhez kívánja őket felhasználni, csak az étel elkészítését követően adja őket hozzá. Kiválóak például rizottóhoz, levesekhez, őrölve pedig különféle szendvics kenőkrémekhez.